Nefroloji

Tetkik sonuçlarım   kalite   tup bebek   labaratuvar   hasta haklari

Birim Hakkında:

toplu

Nefroloji, böbreklerin yapısı, işlevleri ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Nefroloji, adını Yunanca böbrek anlamına gelen nephros sözcüğünden alır. Böbrek(ler) ile ilgili anlamında kullanılan renal sözcüğü ise Latince renalis sözcüğünden gelir.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Prof. Dr. Taner Çamsarı tarafından 1989 yılında kurulmuştur.

Nefroloji Bilim Dalı’nda erişkin hastalarda hipertansiyon, böbrek hastalıkları, diyaliz (hemodiyaliz ve periton diyalizi) ve böbrek nakli tanı ve tedavi hizmetleri, modern tıbbın ve çağdaş dünyanın ölçütlerine uygun olarak uzman sağlık personeli tarafından gerçekleştirilmektedir.

Nefroloji Bilim Dalı bünyesinde böbrek hastalıkları, hipertansiyon, glomerülonefrit, periton diyalizi ve böbrek nakli poliklinikleri bulunmaktadır. Poliklinik hizmetleri dışında 16 yatak kapasiteli kliniğimizde hastalara yatırılarak tanısal amaçlı ileri tetkik ve tedavi hizmeti sunulmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi diyaliz merkezi 1991 yılının Haziran ayında hizmete girmiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde ilk hemodiyaliz tedavisi 10 Ocak 1991 tarihinde 67 yaşındaki erkek hastaya uygulanmıştır. Diyaliz merkezimiz hastanenin yataklı birimlerinin bulunduğu giriş katında, 700 m2’lik kapalı alana sahip, modern ve hijyenik koşullar sağlayan 18 yataklı bir ünitedir.

Diyaliz merkezimiz hastanemizde takip edilen hastaların hemodiyaliz tedavi gereksinimlerini karşılamak amacıyla faaliyet göstermektedir. Diyaliz merkezimizde hastanemizin erişkin nefroloji kliniğinde, çocuk nefroloji kliniğinde, acil serviste ve diğer kliniklerinde takip edilen (solunum destek cihazına bağlı olan hastalar da dahil olmak üzere) hastaların hemodiyaliz tedavileri uygulanmaktadır. Diyaliz merkezimiz kliniklerde takip edilen yatan hastalar dışında ayaktan takip edilen erişkin ve çocuk hemodiyaliz hastalarına da hizmet vermektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde takip edilen ve böbrek yerine koyma tedavisi gereksinimi olan hastalara da yatağında hemodiyaliz tedavisi uygulanmaktadır. Bu hasta grubuna standart hemodiyaliz tedavisi dışında sürekli yavaş ekstrakorporeal tedavi seçenekleri de uygulanabilmektedir.

Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi’nde ilk böbrek nakli 8 Nisan 1992 tarihinde kadavra vericiden 26 yaşındaki kadın hastaya yapılmıştır. Merkezimizde bugüne kadar 179’u kadavra vericiden, 220’si canlı vericiden olmak üzere toplam 399 böbrek nakli yapılmıştır. Halen merkezimizde 127’si kadavra vericiden, 193’ü canlı vericiden olmak üzere toplam 320 böbrek nakli alıcısı ayaktan takip ve tedavi edilmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde ilk periton diyalizi tedavisi 1991 yılında uygulanmıştır. Kliniğimizde bugüne kadar toplam 350 hastaya periton diyalizi tedavisi uygulanmıştır. Periton diyalizi polikliniğimizde halen 35 hasta ayaktan takip ve tedavi edilmektedir. Bu hastalardan 17’sine sürekli ayaktan periton diyalizi tedavisi, 18’ine aletli periton diyalizi tedavisi uygulanmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde ilk böbrek biyopsisi 1989 yılında yapılmıştır. Kliniğimizde yılda ortalama 100 hastaya böbrek biyopsisi yapılmaktadır. Böbrek biyopsisi yapılan olgular Patoloji Anabilim Dalı ile birlikte haftalık olarak gerçekleştirilen nefropatoloji toplantısında tartışılmaktadır.

AÇIKLAMA: Mesai Dışı Öğretim Üyesi Özel muayene talepleriniz için lütfen 0 (232) 412 37 94 ile iletişim kurunuz.

Sağladığımız Hizmetler:

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne Başvuran Hastalarda Nefroloji Bilim Dalı ile İlişkili Tanı ve Tedavi Hizmetleri

İdrar tetkiki ve mikroskopisi
24 saatlik idrar analizi
Böbrek işlevleri ile ilgili kan tetkikleri
İmmünoserolojik testler
24 saatlik kan basıncı izlemi
Sintigrafik görüntüleme yöntemleri
Radyolojik görüntüleme yöntemleri
Böbrek biyopsisi ve histopatolojik değerlendirme
Böbrek anjiyografisi ve anjiyoplasti
Doku tipleme ve immünoloji laboratuvarı tetkikleri
Hemodiyaliz tedavisi
Periton diyalizi tedavisi
Nefroloji (böbrek hastalıkları) polikliniği
Glomerüler hastalıklar polikliniği
Hipertansiyon polikliniği Böbrek nakli polikliniği (nakil öncesi hazırlık ve nakil sonrası izlem)

Hastalar İçin Bilgiler:

Hastalar için faydalı, bilgilendirici ve eğitici bilgiler tarafımızca hazırlık aşamasındadır.

Poliklinik Bilgileri:

0 (232) 412 37 94